Blogi

5.7.2018

Uusi muotoilu

Missä on tämän päivän suomalainen muotoilu? Suurelle osaa ihmisistä muotoilu on edelleen vain estetiikkaa, miellyttävää ulkonäköä ja tyylikkäitä tuotteita. Ja hyvä niin. Muotoilun perinne on olennainen osa suomalaista identiteettiä, ja täällä perinteestä voidaan olla erityisen ylpeitä.

Mutta suuret muutosvoimat muuttavat maailmaa ja samalla ihmisten käyttäytymistä. Ajatukset tulevaisuuden palveluista ja tuotteista tuntuvat usein aika huvittavilta, mutta huomaamatta ne luiskahtavat arkeen ja osaksi ihmisten käyttäytymistä.

Muutama päivä sitten aloin pohtia, milloin viimeksi koko perhe kerääntyi katsomaan yhdessä vaikka jotain leffaa. Reilu 10 vuotta sitten puhuttiin siitä, että kaikki voivat katsoa omia ohjelmiaan milloin ja missä vain. Nyt meidän elämä on heilahtanut toiseen äärilaitaan; somen ja videoiden tuijottamisessa ei enää tunnu olevan taukoja, napitamme pieniä puhelimiamme aamusta iltaan, vessasta metroon. Ohjelmiahan on voinut tallentaa tavalla tai toisella jo vaikka kuinka kauan, mutta käyttökokemus on tänä päivänä aivan toista luokkaa kuin aikaisemmin.

Osa palveluista toimii paremmin kuin toiset, kilpailuetu palvelujen tarjoajien välillä tulee oikeastaan kokonaan palvelun laadusta. Ja oikeastaan kaikissa palveluissa yhdistyvät digitaalinen ja fyysinen käyttökokemus, jossain kohdassa ohjelmiston ja ihmisen välissä syötetään, ohjataan, valitaan, saadaan tai seurataan tietoa ja sisältöä. Hyvän, ihmislähtöisen palvelun suunnittelu on muotoilua.

Globaali hälinä on teknologian kehittyessä lisääntynyt huomaamatta ja kiihtyvään tahtiin. Perinteiset kotimarkkinat ovat kadonneet, kun mitä tahansa voi ostaa mistä tahansa ja milloin tahansa. Perinteisesti toimivat yritykset ovat vaikeuksissa, koska niiden kilpailuetu on perustunut suhteellisen stabiiliin markkinaan ja kilpailijat ovat olleet tiedossa ja usein tuttuja. Nyt myös toimialoja on vaikea määritellä; mitä tekee tulevaisuuden vakuutusyritys, jolla on valtava asiakasrekisteri, mutta jonka tuotteiden ostaminen ja kilpailutus voidaan tehdä hyvin asiakasystävälliseksi ilman perinteistä myyntiä? Miten erottaudutaan uudessa kilpailutilanteessa, ja mistä löytyy tulevaisuuden liiketoiminta ja menestys?

Merkityksellisyys, aitous ja oikeiden arvojen mukaan toimiminen nousevat yhä ratkaisevammiksi valintakriteereiksi uusien sukupolvien myötä. Yritysten, kaupunkien, tapahtumien ja yhteisöjen pitää pystyä kertomaan omista arvoistaan ja tavoistaan kiinnostavasti, selkeästi ja läpinäkyvästi ollakseen houkuttelevia. Selkeän, erottuvan identiteetin kiteyttäminen, viestintä ja kokonaisvaltainen ja pitkäaikainen johtaminen on muotoilua.

 

Petteri Kolinen
Toimitusjohtaja, Design Forum Finland