Blogi

15.4.2020

Viruksen jälkeen

Kaiken osaamisen ja hyvinvoinnin keskellä tulee tunne, että kaikki on hallinnassa eikä mikään suuremmin voi heilutella päivittäistä elämäämme. Sähköä tulee pistokkeesta ja vettä hanasta, eikä sitä juuri kukaan ihmettele tai kyseenalaista.

Virustartunnan ensimmäiset kaiut tulivat kaukaa Kiinasta, ja ensimmäiseksi minulle nousi mielikuvia SARSin ja MERSin ajoilta, jolloin jossain kaukana mittailtiin ihmisten kuumetta lentoasemilla ja viranomaiset desinfioivat tiloja ja esineitä avaruuspuvut päällä. Kaikki tuntui tapahtuvan jossain kaukana. Ehkä siksi koronan nopea ja raju ilmestyminen meidän kaikkien suomalaisten elämään tuntui uskomattomalta. Kaikesta teknologisesta ja lääketieteellisestä osaamisesta huolimatta ihmiset ja valtiot olivat lopulta lähes puolustuskyvyttömiä luonnon edessä.

Kun tilanteen vakavuus ja laajuus valkeni, siirryimme Design Forum Finlandissa etämoodiin 12.3. Aika nopeasti saimme etätyön ja -kokoukset hyvin käyntiin. Ensimmäinen isompi savotta oli miettiä vuoden tapahtumat, budjetti ja vuosikello uudestaan vastaamaan mahdollisesti pitkääkin eristystä. Vähitellen eristyksen pituus ja ankaruus alkoi valkenemaan, ja jopa kesäksi suunniteltuja tapahtumia alettiin perumaan ja siirtämään.

Pääpainopiste omissa kehityspalavereissamme oli ”Miten pystymme auttamaan jäseniämme, suomalaisia yrityksiä ja muita toimijoita nyt pandemian aikana ja jälleenrakennuksessa kun kriisi on helpottanut?” ja ”Miten pystymme tekemään sitä työtä nyt tulevan puolen vuoden aikana verkon yli?” Muotoilussa on hyviä menetelmiä ja ajattelumalleja vaikeidenkin asioiden työstämiseen ja ratkaisumallien löytämiseen. Pitkään ovat muotoilutoimijat puhuneet systeemisistä muutoksista, nyt palvelumuotoilun metodit ja asiantuntijat joutuvat kovaan testiin todellisia systeemisiä ratkaisumalleja työstettäessä.

Design Forum Finlandin vuoden 2020 teemaksi valikoitui viime vuoden lopun vuosisuunnittelussa ”Uusi arvo”. Taustalla oli ajatus siitä, että ihmiset pystyvät erityisesti digitaalisten yhteisöjen avulla saamaan aikaan muutosvoiman, johon yritysten ja yhteisöjen on pakko vastata.

Eli voidaan vaatia aitoja arvoja, vastuullisuutta ja merkityksellisyyttä, ja ne yritykset, jotka tuottavat uutta ja ihmisille tärkeä arvoa, tulevat menestymään myös tulevaisuudessa. Niillä yrityksillä, jotka eivät tällaista arvoa tuota, on suuri riski romahtaa. Teema tuntuu nyt koronan painaessa päälle ajankohtaisemmalta kuin koskaan ideointivaiheessa osasimme aavistaa.

Voidaan vaatia aitoja arvoja, vastuullisuutta ja merkityksellisyyttä. Ne yritykset, jotka tuottavat uutta ja ihmisille tärkeä arvoa, tulevat menestymään myös tulevaisuudessa.

Hurjat lomautus- ja irtisanomisluvut kertovat yritysten ja talouden totaalisesta pysähdyksestä. Kun virus hellittää ja jälleenrakennus alkaa, ovat yrityksiä ja ihmisiä puristavat ongelmat valtavia. Toivottavasti valtion elvyttävä tuki osuu maaliin ja koronan tuho jää mahdollisimman pieneksi.

Design Forum Finland tarjoaa yrityksille ilmaista sparrausta, luonnollisesti omien resurssiemme rajoissa. Analysoimme yhdessä yritysten haasteita ja ehdotamme ratkaisumalleja ja tilanteeseen osaamisprofiililtaan sopivia muotoilukumppaneita. Verkostoistamme löytyy strategisen muotoilun huippuosaajia, jotka auttavat yrityksiä löytämään suuntaa uuteen alkuun ja tuottamaan lopulta uutta arvoa muuttuneessa maailmassa. Ota meihin yhteyttä, niin kuulet lisää!

Pysykää terveinä ja ottakaa vastuuta myös muista ihmisistä noudattamalla viranomaisten määräyksiä. Valoa on jo hiukan näkyvissä.

 

Petteri Kolinen
toimitusjohtaja, Design Forum Finland

Kuva: Mikko Ryhänen