Haastattelut

3.9.2019

Vuoden nuori muotoilija 2019 Laura Väre haastattelussa

Laura Väre, sinä olet Vuoden nuori muotoilija 2019. Kerro itsestäsi ja siitä, miten sinusta tuli muotoilija!

Olen Laura Väre, 30-vuotias muotoilija. Asun Helsingissä, Harjussa, puolison ja koiran kanssa.

Lapsena kävin kuvataidekoulua 12 vuotta, rakastin piirtämistä ja haaveilin, että minusta tulisi kuvataiteilija. Olen aina tiennyt, että haluan työskennellä luovalla alalla. Kun olin 15-vuotias, päätin hakea metalliartesaanilinjalle, sillä koin itselleni silloin vielä vieraan materiaalin kiinnostavana. Minua on aina kiehtonut uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen. Artesaaniopintojen jälkeen lähdin opiskelemaan Lahden Muotoiluinstituuttiin kalustemuotoilua. Siellä sain vahvistusta siihen, että muotoilijan työ kiinnostaa minua ammatillisesti, joten hain maisteriopintoihin Aalto-yliopistoon. Valmistuin keväällä 2019 Taiteen maisteriksi Aallosta. Opiskelun ohella olen ammentanut osaamistani erilaisilla työprojekteilla, osallistunut kilpailuihin, sekä esitellyt tuotteitani kansainvälisillä messuilla.

Kerro työstäsi!

Toimin kalustesuunnittelijana, eli suunnittelen tuotteita kotiin ja julkitiloihin. Työ on vaihtelevaa ja vaatii paljon ajatustyötä. Siihen kuuluu tuotteen suunnittelu sekä mahdollisesti hahmomallien ja prototyypin valmistus. Suunnittelutyön aikana en halua rajata itseäni tiettyyn mittakaavaan tai materiaaliin, vaan nautin vaihtelusta ja eri materiaalien mahdollisuuksista. Mieluisin materiaali vaihteleekin yleensä sen mukaan, mitä olen sillä hetkellä työstämässä.

Luonnostelutapani riippuu täysin projektista ja sen hetkisestä fiiliksestä. Yleensä luonnokseni ovat enemmän muistiinpanoja, joiden kautta siirryn suunnittelemaan mallin loppuun tietokoneella. Toisinaan taas luonnostelen hyvinkin pitkälle käsin piirtäen tai rakentamalla ideasta suoraan hahmomallin. Näin tuotteeseen voi löytyä jokin uudenlainen muoto tai idea, kun sitä lähestyy eri kulmasta. Esimerkiksi Aava-valaisin syntyi paperisen hahmomallin kautta. Valaisimen orgaanisen reunan sain aikaan repimällä paperista haluamani muodon. Näin sain lopputuloksesta mahdollisimman sattumanvaraisen ja elävän. Lopulta kuitenkin teen tuotteesta aina tietokoneella 3D-mallin ja tekniset piirustukset, jotka lähetän yritykselle.

Entä yhteistyös yritysten kanssa? Miten uuden tuotteen suunnittelu etenee?

Aloitan uuden tuotteen suunnittelun luonnostelemalla, joko toimeksiannon perusteella, tai vapaasti omista lähtökohdista. Ensin tuotan paljon ideoita ja esittelen asiakkaalle. Tämän jälkeen poimimme parhaat mallit jatkokehitystä varten. Työstän valitun mallin mitoitukseltaan, materiaaleiltaan ja rakenteeltaan toimivaksi. Kun detaljit ovat kohdillaan, teen tekniset piirustukset, jotka lähetän yritykselle. Tämän jälkeen mallista valmistetaan prototyyppi.

Mistä saat inspiraatiosi tai ideasi?

Saan ispiraatiota omiin töihini arkisista asioista ympärillä. Se voi olla muoto, valo, väri, mielenkiintoinen materiaali tai näkymä, joku, joka herättää minussa jotain tunteita. Toisinaan lähden suunnittelemaan tuotetta täysin sen käyttötarkoitusta ajatellen, kun huomaan, että jotain tarpeellista puuttuu. Tekeminen myös ruokkii luovuutta ja inspiroituminen voi tapahtua projektin aikana.

Onko sinulla esikuvaa suunnittelijan työssäsi?

Varsinaista esikuvaa minulla ei ole. Ihastelen tietysti kaikkia menestyneitä muotoilijoita, mutta arvostan myös monen vähemmän tunnetun muotoilijan kädenjälkeä ja asennetta suunnittelutyöhön.

Miten määrittelisit muotokielesi tai ”tyylisi”?

Muotokieleni on hyvin minimalistinen, sillä pelkistäminen tapahtuu minulta luonnostaan. Pyrin löytämään tuotteisiini aina jonkin oivaltavan idean tai muodon, joka herättää mielenkiinnon. Yhdistän usein eri materiaaleja keskenään, sillä pidän niiden välille syntyneestä kontrastista ja erilaisista rakenteellisista mahdollisuuksista. Haluan suunnitella kauniita, toimivia ja käytännöllisiä tuotteita, jotka kestävät aikaa.

Mitä luova työ ja suunnittelutyö antavat sinulle?

Vaikka olen vielä melko nuori muotoilija ja urani alussa, on tämä työ antanut minulle valtavasti ja muokannut minusta tällaisen, joka tällä hetkellä olen. Olen saanut suunnittelutyön kautta paljon erilaisia kokemuksia, ystäviä, jatkuvan halun kehittää itseäni ja periksiantamattomuutta, sekä uskoa omaan tekemiseen. Siitä on tullut minulle elämäntapa, joka kulkee aina mukanani.

Mikä on tärkeintä työssäsi?

Minulle tärkeää on, että yritykset, joiden kanssa teen yhteistyötä, luottavat näkemykseeni ja yhteistyömme toimii. On myös hienoa saada tehdä työtä, josta  todella nautin ja pystyn kehittämään ja toteuttamaan itseäni.

Milloin tunnet onnistuneesi?

Koen onnistuneeni silloin, kun keksin tuotteeseen jonkin oivaltavan idean, joka tekee siitä kiinnostavamman. Hyvä palaute tuotteesta herättää tietysti myös onnistumisen tunteen.

Miten muotoilija voi mielestäsi vaikuttaa maailman menoon tällä hetkellä? Esimerkiksi ympäristöseikkoihin?

Muotoilijana pystyn vaikuttamaan ympäristöasioihin suunnittelemalla tuotteet mahdollisimman ekologisiksi, kestäviksi ja korjattaviksi. Tavoitteenani on pitkäikäinen tuote, sillä mitä  kauemmin tuotetta käytetään, sitä vähäisemmäksi sen hiilijalanjälki muuttuu. On myös tärkeää yrittää löytää uusia vaihtoehtoisia materiaaleja sekä toimintatapoja, joita tarjota kuluttajalle.

Mikä innostaa juuri nyt?

Minua innostaa tällä hetkellä uusi vaihe elämässäni, kun opiskelut on saatu päätökseen ja voin keskittyä ainoastaan työntekoon.

Mikä on suuri haaveesi muotoilussa?

Toivon, että pystyn tekemään tätä työtä pitkään ja vastaan tulisi monta mielenkiintoista työprojektia, sekä Suomessa että ulkomailla.

Mitä seuraavaksi?

Valmistelen parhaillaan kahta näyttelyä Helsinki Design Weekille, Lokal+ -tilaan Annankadulle ja Habitaren The Block -alueelle. Tämän jälkeen keskityn uusiin projekteihin sekä ensi vuoden Pariisin näyttelyn suunnitteluun.

Kuva:  Aleksi Tikkala