Fennia Prize 22 Winner: Ponsse Oyj

The New Ponsse Scorpion’s Future Cabin, ohjaamo

Design: Ponsse ja suunnittelutoimisto Aivan

Ponsse on yksi maailman johtavista metsäkonevalmistajista ja erikoistunut tavaralajimenetelmän metsäkoneisiin. Tavaralajimenetelmässä rungot katkaistaan ja lajitellaan jo metsässä eri käyttötarkoituksiin, kuten sahatukiksi tai kuitupuuksi. Menetelmä on osa vastuullista metsänhoitoa ja edellyttää koneen kuljettajalta tarkkuutta ja monipuolista osaamista.

Ponsse kehittää ratkaisujaan jatkuvasti asiakkailta saadun palautteen perusteella. Uuden ohjaamon suunnittelun lähtökohtana olivat metsäkoneen kuljettaja ja hänen jaksamisensa sekä työskentelyolosuhteet, joista haluttiin mahdollisimman hyvät ja viihtyisät. Kehitystyötä edelsivät laajat käyttäjätutkimukset ja työpajat. Projektissa kehitettiin niin fyysisiä ohjaimia, näkyvyyttä, kuljettajan ajoasentoa kuin digitaalista käyttöliittymääkin. Myös koneiden erikoisolosuhteet, kuten jyrkät maastot, otettiin suunnittelussa huomioon.

Ponssen ratkaisut kehitetään yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Asiakasläheisyys on yksi yhtiön arvoista ja kestävä kehitys ohjaa kaikkea toimintaa. Ponsse tukee vastuullisen metsätalouden periaatteita, kun yhtiö ottaa vastuun myös ympäristöstä ja metsien hyvinvoinnista.

www.ponsse.com

Kuva: Ponsse Oyj