Fennia Prize -kunniamaininta 2017

Fiskars Finland Oy Ab / Fiskars Waterwheel Set -letkukela

Design: Fiskars R&D Team BU Functional Products

Fiskars laajensi puutarhatyökalujen valikoimansa kasteluun. Waterwheel on kasteluletkukokonaisuus, joka toimii yhtä kätevästi kuin pölynimuri: kaikki tarvittavat lisäosat kulkevat mukana. Kelaa on helppo kantaa kahvasta ja koko paketti painaa vain noin 3,5 kg. Käytössä kela makaa vaakatasossa maassa, jolloin sitä voi käyttää 360 astetta ympäri puutarhaa. Fiskars lähtee tuotekehityksessä aina tuotteiden käyttäjien tarpeista. Waterwheel ratkaisee keskeisen ongelman puutarhanhoidossa uudella tavalla. Yrityksen design-DNA on johdonmukainen ja helposti tunnistettava.

www.fiskars.com

Kuva: Fiskars

 

INTO Concept Oy / INTO the Nordic Silence -kalustekonsepti

Design: sisustusarkkitehti SIO Hanna Gullstén, sisustusarkkitehti SIO, arkkitehti SAFA Jari Inkinen

STARTUP

INTO the Nordic Silence on toimi- ja opetustiloihin tarkoitettu sisustuskonsepti, jonka avulla voidaan parantaa tilojen ergonomiaa ja akustiikkaa. Mallisto sisältää erilaisia työpisteratkaisuja, tilamoduuleja ja tilanjakajia, joiden avulla perinteisiin avotoimistoihin saadaan paikkoja mm. tehdä keskittymiskykyä vaativaa työtä. Konsepti vastaa markkinoiden kysyntään löytää uudistuvia työtapoja tukevia kalusteita, joilla voi täydentää jo olemassa olevaa sisustusta. Tuoteperheen muotokieli on skandinaavisen selkeä ja yhtenäinen.

www.intoconcept.com

 

Jukolux Oy / JUKO HX -valaisin

Design: idea ja tuotekehitys Sami Gräsbeck, Ismo Aukee / Jukolux Oy, muotoilu Paavo Mäkelä / RD Velho Oy, mekaniikka ja kokoonpanoratkaisut Riku Lambacka, Miika Sinelmaa / RD Velho Oy, tuotanto ja valmistusmuotit Timo Nurminen, Heini Heikkinen / Jukova Corporation Oy

STARTUP

JUKO HX -valaisin on suunniteltu erityisesti räjähdysvaarallisiin tiloihin kuten öljynjalostamoihin tai laitoksiin, joissa muodostuu räjähdysherkkää pölyä tai käsitellään kaasuja. Tuotekehitys lähti asiakastutkimuksesta, jossa selvitettiin käyttäjien toiveita: tehokasta valaistusta, pitkää elinkaarta, huoltovapautta ja ekologisuutta. Monia innovatiivisia ratkaisuja omaava valaisin toteuttaa hyvin vaativat erityistarpeet. Mm. jäähdytyksen ja asennuksen helppouteen on kiinnitetty erityishuomiota.

www.jukolux.fi

www.juko-led.com

 

Konecranes Global Oy / Remote Operating Station -etäohjaustyöpiste

Design: Konecranes Industrial Design Team

Konecranes on yksi maailman johtavista nostolaitevalmistajista. Telakat, satamat ja terminaalit ovat usein vaativia ja vaarallisia työpaikkoja, joten monet nosturit on suunniteltu etäohjattavaksi. Remote Operating System ROS tarjoaa nosturin operaattorille toimistonomaisen työpisteen, joka lisää turvallisuutta ja työtehoa. Yhdestä työpisteestä voidaan kätevästi ohjata useita nostureita. Konecranes on pitkään hyödyntänyt perusteellisia käyttäjätutkimuksia muotoilussaan. ROS tekee operaattoreiden työstä miellyttävämpää ja vähemmän rasittavaa, mikä lisää työtyytyväisyyttä.

www.konecranes.com

 

LINK Design and Development Oy / Foller-konsepti ruokahävikin vähentämiseen

Design: Tomi Kankainen, Antti Eloheimo, Mikael Hirn, Ville Hirvonen, Anu Kankainen, Vladimir Abramov, Jaakko Anttila / LINK Design and Development Oy; Kimmo Saarela / TreLab Oy; Henri Pihkala / Streamr Oy

Ruokahävikki on ajankohtainen globaali haaste. Foller on esineiden Internetiä soveltava automatisoitu, reaaliajassa toimiva digitaalinen hinnoittelu- ja markkinointijärjestelmä. Se auttaa niin elintarvikekauppoja kuin kuluttajiakin huomaamaan vanhenevat tuotteet ja käyttämään ne hyödyksi. Sensoreiden ja tuotteiden myyntihistorian avulla järjestelmä huomaa vanhenevat tuotteet ja alkaa markkinoida niitä aktiivisesti. Foller on innovatiivinen ja asiakaslähtöinen liiketoimintakonsepti, josta on todellista hyötyä niin kuluttajille kuin kaupallekin.

www.foller.fi

 

Lojer Oy / Manuthera 242 -mobilisaatio- ja manipulaatiopöytä

Design: naprapaatti Teuvo Keisala, teollinen muotoilija Mari Alahuhtala, tuotekehitysinsinööri Pasi Koski-Vähälä, tuotekehityspäällikkö Mika Kuusela, asentaja Pekka Putaja

Lojer on Suomen johtava sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja kansainvälisestikin merkittävä toimija: noin 60 % tuotannosta menee vientiin. Manuthera-hoitopöytä on tarkoitettu manipulaatiohoitoja antaville ammattilaisille kuten fysioterapeuteille. Se on kolmen vuoden tuotekehityksen tulos ja sisältää innovatiivista ja patentoitua tekniikkaa. Lojer on menestyksekkäästi käyttänyt muotoilua ja korkeaa laatua kilpailuetuna. Hoitopöydän tuotekehitystyö oli suuri investointi yritykselle, jonka tavoitteena oli saada aikaan maailman paras hoitopöytä.

www.lojer.com

 

Nuviz Oy / NUVIZ HUD -heijastusnäyttölaite

Design: Valtteri Eroma, Heli Säde, Ilkka Husgafvel / Nuviz Oy

STARTUP

NUVIZ HUD on uudenlainen moottoripyöräkypärään liitettävä heijastusnäyttölaite, josta kuljettaja saa tietoa mm. ajonopeudesta ja kartasta ajon aikana. Kuva heijastuu optisesti puoliläpäisevän peilin avulla näkökenttään niin, että se vaikuttaa olevan kymmenisen metriä ajajan edessä, jolloin katsetta ei tarvitse siirtää pois tiestä. NUVIZ HUD on tulossa markkinoille keväällä 2017. Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka lähtökohtana on teknisen innovaation sovellus ja joka on saanut lisäetua käyttäjälähtöisestä muotoilusta.

www.ridenuviz.com

 

Pomarfin Oy / The Pomar Felt Boot -jalkinemallisto

Design: Pomar Design Team: Design Manager Minna Peltomäki, Designer Mette Hiltunen

Pomarfin uudisti perinteisen suomalaisen huopasaappaan. Malliston jalkineilla voi kulkea niin pakkasella kuin vetisessä ja loskaisessakin säässä. Villahuopa on lämmin, hengittävä ja kestävä materiaali ja Gore-Tex-kalvoon laminoitu vuori tekee huopasaappaista yhtä vedenpitävät kuin kumisaappaat. Pomarfin on yksi harvoista yrityksistä, joiden kengät tehdään vielä Euroopassa. Felt Boot -mallisto yhdistää perinteet moderniin ulkoasuun ja käytännöllisiin materiaaleihin. Huopasaappaasta on kehitetty tämän päivän ilmasto-olosuhteisiin ja trendeihin sopiva tuote.

www.pomarfin.fi

 

PUF Design Market / PUF Design Market -konseptimyymälä

Design: Hanna Pennanen, Matti Järvinen

STARTUP

PUF Design Market on muotoilun ja muodin myyntikonsepti, joka helpottaa pienten brändien pääsyä markkinoille: yhteinen myyntialusta, josta voi vuokrata oman modulin. PUF huolehtii käytännön järjestelyistä, joten suunnittelijat voivat itse keskittyä luovaan työhön. Verkkokauppa tuo tuotteet saataville kaikkialla. Kesällä toiminta laajenee konttiin, joka voi siirtyä vaikka festareille. PUF Design Market on luonteva ratkaisu pienten valmistajien ja tuotemerkkien ongelmiin: näkyvyyteen, erottumiseen, löydettävyyteen ja kaupallisen osaamisen haasteisiin. Kuva: Kerttu Pennanen

www.pufdesignmarket.com

 

Skanska Talonrakennus Oy / Kotimyymälä-konsepti

Design: muotoilujohtaja Sari Anttonen, kehitysjohtaja Susanna Sucksdorff, sisustuskoordinaattori Sonja Lepistö / Skanska Kodit

Retail Art Director Ann-Catrin Friborg / ReActor Retail

Skanska Kodit tutki asunnonostajan asiakaspolkua ja kehitti palvelukonseptin, jossa uuden asunnon materiaali- ja kiintokalustevaihtoehtoihin voi tutustua viihtyisässä ympäristössä ja asiantuntevien asiakasvastaavien avustuksella. Tarkkaan suunnitellut ratkaisut myymälän sisustuksessa takaavat yhtenäisen ilmeen ja palvelukokemuksen kaikkialla. Konsepti tukee asuntomyyjien ja asiakaspalvelun työtä sekä Skanskan brändiä luotettavana asuntorakentajana. Kotimyymälä on alallaan uudenlainen konsepti ja laajentaa Skanskan toimintaa rakentamisesta asiakaskokemukseen.

www.skanska.fi/kodit