Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2022 on valittu puuseppä Kari Virtanen.

Puuseppä Kari Virtanen perusti jo 1967 oman puusepänverstaan Nikarin, josta kasvoi vuosien mittaan huonekaluyritys. Alusta alkaen Virtasen ja Nikarin toiminnan painopiste on ollut perinteisen puusepäntyön ja muotoilun yhdistämisessä. Lukuisat kotimaiset ja kansainväliset muotoilijat ovat suunnitelleet kalusteita Nikarille. Kari Virtanen on saanutkin vuosien mittaan laajaa tunnustusta ja näkyvyyttä työlleen.

Palkintojury halusi nostaa esiin Kari Virtasen pitkäjänteisen työn ja arvot, joihin hänen uransa on perustunut läpi vuosikymmenten. Virtanen ja Nikari ovat tuottaneet klassista suomalaista, puusta lähtökohtansa saavaa muotoilua, joka ei pyri uuden etsimiseen itseisarvona vaan perustuu pysyvyyteen, silti perinnettä uudelleen tulkiten. Viime vuosina yritys on aloittanut kansainvälistymisen, rakentanut verkostoja ja käyttänyt ulkomaisia huippumuotoilijoita rikastamaan omaa tuotantoa. Näin on luotu uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Tärkeää on myös Kari Virtasen työ uusien muotoilija- ja puuseppäsukupolvien kasvattajana.

Kari Virtanen ja Nikari ovat olleet aikaansa edellä, mitä tulee kestävään muotoiluun ja liiketoimintaan. Maailman muuttuessa Nikari on kyennyt säilyttämään omintakeisuutensa ja ydinarvonsa, ja sen esinemaailma on yhtä ajankohtainen tänään kuin aikaisemminkin. Kulttuurinen kestävyys on kestävän kehityksen ytimessä. Arvokasta ovat jatkuvuus ja vastuullisen ja korkealaatuisen taidekäsityön perinteen säilyttäminen.

Vuoden 2022 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat juryn puheenjohtajana Design Forum Finlandin hallituksen jäsen Annika Jyllilä-Vertigans, toimitusjohtaja / Vieser Oy, hankejohtaja Kaarina Gould / ADmuseo, Head of Brands and Spaces Aleksi Kuokka / Aivan, professori  Yrjö Sotamaa ja sisustusarkkitehti Vertti Kivi / dSign Vertti Kivi & Co.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on osa Design Forum Finland Awards -näyttelykokonaisuutta ja se oli esillä Glasshouse Helsingissä (Aleksanterinkatu 13) 5.–28.5.2022.

#kajfranckdesignprize #dffawards

Lehdistökuvat ovat ladattavissa täällä. 

www.nikari.fi

Kuva: Elina Simonen

Anne Veinola

Viestintäasiantuntija

040 548 6407

1. Kari Virtanen, Arkipelago-pöytä KVP10T ja penkit, tammi, kuva: Nikari
2. Kari Virtanen, Arkitecture-kaappi, tammi; Konstruktio-penkki, tammi, kuva: Nikari
3. Kari Virtanen, Periferia-tuoli KVT3, nahkapäällyste, tammi; Frame-pöytä, tammi, kuva: Nikari
4. Kari Virtanen, Arkitecture-pöytä, koivu; Seminar-tuoli KVT1, kuva: Nikari
5. Kari Virtanen, Periferia-pöydät KVP6C-8C; Konstruktio-penkki, tammi, kuva: Nikari
6. Kari Virtanen, Periferia-saunajakkara KVJ3, leppä, kuva: Nikari
7. Kari Virtanen, Biennale-jakkara, tammi, yksityiskohta, kuva: Nikari
8. Kari Virtanen, Storia-jakkara 650, tammi, kuva: Nikari
9. Kari Virtanen, Seminar-pöytä KVBP7; Seminar-jakkara KVBJ1, tammi, kuva: Nikari
10. Kari Virtanen, Arkitecture-kaappi, tammi, kuva: Nikari
11. Kari Virtanen, Storia-jakkara, saarni, kuva: Nikari
 
 
 

Yhteistyössä

Galleria