Keraamikko Matias Liimatainen, nykyisin Karsikas, sai Design Forum Finlandin jakaman Vuoden nuori muotoilija -palkinnon vuonna 2020.

Matias Karsikkaan (s. 1989) työt liikkuvat käyttötaiteen ja taiteen välimaastossa. Hän luo omaperäisiä veistoksellisia hahmoja, koruja tai valaisimia keramiikasta, lasista ja puusta. Karsikkaan käyttämät tekniikat ovat aikaa vieviä ja usein itse kehitettyjä. Lopputulos voi näyttää aivan muulta kuin keramiikalta ja töissä on monenlaisia tasoja ja oivalluksia, totesi palkintojury.

Juryn mukaan Matias Karsikkaan töissä on dynamiikkaa ja tunnelma saavutetaan pienillä ja aidon oloisilla asioilla. Värien käyttö on rohkeaa ja esineet toimivat joka suunnasta. ”Matias Karsikkaalla on koskettava ja väkevä oma kädenjälki, joka erottautuu joukosta. Identiteetti on vahva ja tekeminen omanlaista. Nuoresta iästään huolimatta Karsikas on tehnyt töitä tuotteliaasti ja varmalla otteella. Muotoilijaksi tulemiseen ei riitä pelkkä lahjakkuus, vaan pitää tehdä asioita. Se näkyy Matias Karsikkaan määrätietoisessa työstämisessä”, totesi jury.

Vuoden nuori muotoilija -palkinto on suuruudeltaan 5 000 € ja vuosina 2018–2020 siihen kuuluu lisäksi Institut finlandais’n (Suomen Ranskan instituutin) IF Studios -vierailuohjelma Pariisissa. IF Studios -vierailuohjelma tukee suomalaisten taiteilijoiden, kuraattoreiden ja muiden luovien alojen tekijöiden kansainvälistymistä Ranskassa.

Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinto on perustettu vuonna 2000 ja se jaettiin nyt 19. kerran.

Palkintojuryyn vuonna 2020 kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen / Design Forum Finland, taiteen maisteri Mikko Paakkanen, muotoilija Saara Renvall / Creative Studio Renvall ja johtaja Johanna Råman / Institut finlandais.

Vuoden nuori muotoilija on osa Design Forum Finland Awards -palkintokokonaisuutta. Matias Karsikkaan teokset olivat osa Design Forum Finland Awards -näyttelyä Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa 20.8.–6.9.2020.

www.matiaskarsikas.com
#vuodennuorimuotoilija

Lehdistökuvat ovat ladattavissa täällä.

Kuva: Paavo Lehtonen
Sammal, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Vulkaaninen metsä, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Vulkaaninen metsä, detail, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Symbioosi, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Symbioosi, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Mätäs, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Viljava, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Robotti, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Robotit, Matias Liimatainen, kuva Chikako Harada;
Kukkakaniini, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Fauna, värilliset, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Jäkälä, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Pilvi, korvakorut, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Joutsen, korvakorut, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen;
Fauna, musta, Matias Liimatainen, kuva Matias Liimatainen

Anne Veinola

Viestintäasiantuntija, jäsenyys

040 548 6407

Yhteistyössä

Galleria